Korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki, oraz akceptację polityki prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.

Oferta

Kontakt

FHU Open Box
ul. Zgierska 77
95-070 Aleksandrów Łódzki

tel. +48 667 459 777
fax 42 712 82 30

Dział handlowy
biuro@openbox.com.pl

Dział marketingu
marketing@openbox.com.pl

Oferta >> Akcesoria do bushli >> Saszetki pochłaniające etylen

Saszetki do bushli pochłaniające etylen

Saszetki absorpcyjne GK4/P

Opatentowane saszetki typu GK4/P obniżają poziom etylenu jaki wytwarza się w otoczeniu owoców, warzyw i kwiatów po ich zbiorze w trakcie przechowywania, transportu oraz dystrybucji na poziomie hurtowym i detalicznym. Etylen to naturalny gaz produkowany przez rośliny, powodujący ich szybsze dojrzewanie. Etylen to sprawca zbyt szybkiego dojrzewania, fizjologicznego rozpadu tkanek, a także stymulator rozwoju szeregu chorób bakteryjnych i grzybowych.

Korzyści ze stosowania saszetek pochłaniających etylen:
  1. Opóźniają proces dojrzewania i starzenia się owoców, warzyw i kwiatów przez co zapewniają ich dobrą jakość w dłuższym okresie po zbiorze.
  2. Umożliwiają pełną ochronę produktu w łańcuchu dystrybucji od zbioru do ostatecznego konsumenta
  3. Minimalizują negatywne efekty przedłużającego się transportu
  4. Minimalizują także straty w owocach, warzywach i kwiatach, które w doznały jakiegokolwiek stresu w okresie ich uprawy lub po zbiorze
Co odróżnia saszetki GK4/P od innych dostępnych na rynku:
  1. Najwyższy z osiągalnych, certyfikowany współczynnik pochłanialności etylenu ( 4l/kg ).
  2. Materiały z których wykonano saszetkę , w tym materiał Tyvek® są najwyższej gęstości przez co współczynnik odporności na wilgoć 100% efektywności granulatu.
  3. Specjalny zgrzew daje odporność w kontakcie z wodą ( do 10 dni pełnego zanurzenia)
  4. Okienko kontrolne umożliwia sprawdzenie stopnia zużycia saszetki
  5. Posiadają wszelkie wymagane globalnie certyfikaty dopuszczające do kontaktu z żywnością ( EU i FDA )
  6. Certyfikat dopuszczający do zastosowań w produkcji i przechowywaniu produktów ekologicznych
  7. Szeroka gama saszetek o różnej gramaturze
Saszetka GK jest najbardziej zaawansowana technologicznie spośród wszystkich dostępnych na rynku. Tezę tę można łatwo zweryfikować w niezależnym laboratorium lub porównując wybrany typ saszetki w praktyce.

Certyfikacja:

Granulat jak i samo jego opakowanie czyli (saszetka) posiadają wymagane prawem europejskim ( CE 1935 ) i amerykańskim ( FDA ) certyfikaty dopuszczające do kontaktu z żywnością.
Saszetka GK ma także certyfikat dopuszczający ja w ochronie wszelkich produktów biologicznych ( BIO) z rolnictwa ekologicznego ( EKO ).

Specyfikacja:

Czynnik aktywny GK4/P o współczynniku absorpcji ≥ 4 l ( litry) etylenu/ kg granulatu.
Materiał opakowania Tyvek® laminowany z folią
Ilość czynnika aktywnego (wielkość saszetki w g) 9; 7; 5; 2,5; 1,7; 1
Data ważności Min 2 lata od daty pakowania pod warunkiem prawidłowego przechowywania
Sposób pakowania Saszetki są pakowane próżniowo w zgrzewki foliowe. Zgrzewki pakowane są w kartony.
Oznaczenie - identyfikacja Każde opakowanie posiada nalepkę z numerem partii umożliwiającym identyfikację
  Typ saszetki GK4/P (masa granulatu ±0,2g)
  9g 5g 7g 2,5g 1,7g 1g
Wymiary saszetki [mm] 90x44 60x44 75x44 50x44 40x44 40x44
Współczynnik absorpcji [ml etylenu/saszetkę] 36 20 28 10 6,8 4
Ilość saszetek w zgrzewce 165 250 200 400 600 800
Ilość zgrzewek w kartonie 8 10 9 10 11 10
Ilość saszetek w kartonie 1320 2500 1800 4000 6600 8000
Dostępność Dostępne Na indywidualne zamówienie
Generalnie ilość emitowanego etylenu przez produkt powinna być nieco mniejsza niż współczynnik absorpcji zastosowanej saszetki.

Co należy wziąć pod uwagę wyliczając ilość saszetek do zastosowania:
  1. Produkt – jego stan fizjologiczny ( stopień dojrzałości, zdrowotność, ewentualne uszkodzenia )
  2. Okres jaki minął od zbioru do zastosowania technologii eliminującej etylen
  3. Sposób w jaki produkt był wcześniej chroniony lub poddany uszlachetnieniu
  4. Sposób pakowania produktu
  5. Masa chronionego produktu ( w opakowaniu jednostkowym, całościowa w pomieszczeniu)
  6. Mieszanie produktów w jednej przestrzeni
  7. Warunki otoczenia (temperatura, wilgotność) w trakcie przechowywania i transportu produktu
  8. Okres przechowywania i transportu produktu
  9. Warunki stresowe jakie mogą wystąpić w okresie przechowywania i transportu produktu
Czynniki mogące zaburzać proces ochrony produktów:
  1. Niezidentyfikowane uszkodzenia fizyczne czy fizjologiczne powodujące gnicie i rozkład produktu. Do rozwoju bakterii i grzybów niezbędny jest etylen. Gnijąca tkanka i same grzyby mogą wytworzyć kilkadziesiąt krotnie więcej etylenu niż tkanka zdrowa.
  2. Skoki temperatury. Temperatura wywołuje i przyspiesza procesy fizjologiczne. W wyższej temperaturze następuje zwielokrotnienie produkcji etylenu przez zdrowe tkanki produktów.
  3. Warunki stresowe i złe przechowywanie przed rozpoczęciem procesu chronienia produktów. Przykładowo: długotrwała susza w trakcie produkcji, zastosowanie zabiegu chemicznego, wystawienie produktów po zbiorze na operację słoneczną, złe magazynowanie tuż po zbiorze.
  4. Magazynowanie ( nawet krótkotrwałe ) produktu w przestrzeni o wysokiej zawartości etylenu
  5. Magazynowanie w sąsiedztwie niekontrolowanego źródła etylenu i innych szkodliwych gazów ( np. palarnia tytoniu, miejsce postoju spalinowych wózków widłowych, skład środków chemicznych, świeżo malowane elementy wyposażenia lub konstrukcji itp.)
Na co zwracać uwagę przy stosowaniu saszetek:
  1. Saszetki ( lub inne metody ochrony przed etylenem ) powinno się stosować d razu na pierwszym etapie magazynowania produktu. Szczególnie dotyczy to owoców klimakterycznych czyli wytwarzających samodzielnie etylen ( m.in. jabłka ,gruszki, śliwki, brzoskwinie, pomidory, borówki ). Owoce nieklimakteryczne, nie mające zdolności samodzielnej produkcji etylenu ( m.in. truskawki, maliny, jeżyny, czereśnie) nie reagują na etylen z otoczenia, ale znajdujące się w ich otoczeniu grzyby np. Botritis rozwijają się w tych warunkach bardzo szybko.
  2. Saszetki GK są wykonane w sposób zabezpieczający granulat przed wilgoci i przez to przed utratą jego efektywności absorpcyjnej. W przypadku zamoczenia nie stanowią zagrożenia w wyniku kontaktu zawartości z otoczeniem ( np. zabarwienia produktu ).
  3. Saszetki nie polepszają właściwości produktów lecz maja za zadanie jak najdłużej ochraniać osiągnięte przez niego parametry.
  4. Saszetki i zawarty w nich granulat maja działanie pasywne co oznacza, że w przypadku przekroczenia ich zalecanej do użycia ilości, nie wpływa to negatywnie na produkt czy bezpośrednio otaczająca go atmosferę.
  5. Mieszanie różnych produktów w jednym opakowaniu, przechowalni lub w transporcie ma negatywny wpływ na jakość produktów. Produkcja etylenu przez jeden produkt stymuluje w postępie geometrycznym produkcję przez drugi. W efekcie tego zjawiska suma wyprodukowanego etylenu jest znacznie większa od ilości jaka wyprodukowałyby te produkty będąc przechowywane osobno.
  6. Saszetki GK o ile nie zostaną rozerwane i zastosowane wbrew instrukcji są całkowicie bezpieczne dla człowieka, organizmów żywych i środowiska.
  7. Po zużyciu saszetki należy utylizować w całości zgodnie z przepisami prawa obowiązującym w miejscu ich użycia.
Produkty pokrewne produkowane przez firmę Green Keeper:
  1. Maty absorpcyjne – zespolone arkusze niektórych typów saszetek
  2. Saszetki z granulatem wzbogaconym węglem aktywowanym ( AC ) oraz inne typy saszetek o granulacie zmodyfikowanym chemicznie do zastosowań w innych branżach. Saszetki GK z domieszka węgla aktywowanego ( AC ) maja zdolność absorpcji i neutralizacji innych gazów mogących być szkodliwymi dla świeżych produktów. Wynikiem ich działania jest również neutralizacja wszelkich zapachów z otoczenia produktu, w tym zapachu samego produktu w pomieszczeniu w którym jest magazynowany lub transportowany/
  3. Filtry transportowe rurowe do filtrowania powietrza w przestrzeniach załadunkowych ( samochody chłodnie, kontenery )
  4. Kurtyny filtracyjne – elementy umieszczane czasowo w obiegu chłodzonego powietrza , na okres krótkiego przechowywania w chłodni
  5. Stacjonarne urządzenia filtrujące z wymiennymi wkładami do eliminacji etylenu w procesie długiego przechowywania
  6. Rejestratory temperatury jednorazowe, wielorazowe i stacjonarne
  7. Mierniki stężenia etylenu
Informacje przygotowano w oparciu o materiały Greenkeeper Iberia SL i Fux-Flora Horti Trading Co.